Често задавани въпроси (FAQ)

?
С коя куриерска фирма доставяте?

Работим със Спиди. 

?
Какъв е срокът за доставка?

Доставката е в рамките на един/два работни дни.

?
Мога ли да прегледам продукта преди да платя?

За максимална коректност всяка поръчка пристига с опция “Преглед”. Това Ви дава възможност да добиете по-ясна представа за продукта в момента на получаването му. Ако не го харесате, можете да го откажете веднага на куриера. В този случай куриерската услуга е за Ваша сметка според актуалната тарифа на съответната компания.

?
Как да получа безплатна доставка?

При поръчка на артикули на стойност над 40 лева получавате безплатна доставка!

?
Как да използвам ваучер за отстъпка?

Добавете избраните артикули във Вашата количка, попълнете данните и отбележете начина на доставка. Като последна стъпка преди завършване на поръчката имате поле „Код за отстъпка“. Въведете там промокода от Вашия ваучер и отстъпката ще бъде активирана.

?
Какво е необходимо да направя, ако искам да върна продукт?

Нужно е да изпратите имейл с прикачена снимка на продукта, който искате да върнете на info@polir-tuning.com. Ако от снимката е видно, че същият не е използван и е в оригиналния си вид и опаковка, в отговор ще получите детайли за връщането. Разходите за върната пратка са за сметка на клиента, освен в случаите, когато клиентът има основание за рекламация. Сумата от върната пратка се превежда по Ваша банкова сметка до 5 работни дни след получаване на върнат артикул.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас